burn.nobody.

en brödrablogg

Ekonomiskt bildspråk

leave a comment »

Ekonomer gillar att visualisera sina teorier och prognoser. Diagrammens kurvor förväntas bli ett U, ett V eller kanske ett L. Ett I har ingen ännu vågat yppa. Lite mer kött till metaforerna brukar landets främste finansknutte A. Borg bjuda på med bland annat monstret i statsfinanserna, ekonomisk vargavinter och  godisskålar som bankerna inte ska talla på.

Oavsett ordval ger två rapporter i Fokus en något motstridig bild av läget. Dels går det att läsa om krisen som försvann och blev en helt vanlig lågkonjunktur. Dels om planen som slog fel och hur alliansens kamp mot utanförskapet ser ut att ge en bismak av den beskare sorten. I ena fallet var kraschen inte så farlig. Mest en skrämselhicka innan huspriser och bonusprogram kunde andas ut. I det andra fallet gör sig plötsligt alla de som vare sig har hus, jobb eller bonus sig irriterande påminda.

Och hur ska man visualisera den komplexa trend där konjunkturen visserligen dykt men det är business as usual för de allra flesta? Ett U, V eller L? Nej, när man läser om utanförskapet i Fokus, är det snarare ett golv med en fallucka man ser på det där diagrammet. Falluckan gick upp för en stund. Några ramlade igenom. Nu gäller det att gömma och glömma. Ovanför golvet fortsätter festen. Hörde jag någon säga sociala skyddsnät? Nja, det är en gammalmodig metafor som mest fångade folk i utanförskap.

Annonser

Written by Johan

september 10, 2009 den 08:03

Publicerat i Ekonomi, Samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: